Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Kapsyler blev lyckoknappar i Afrika

LyckoknappTre Hjärtan Export lastades ombord på Gripsholms- och Kungsholmsbåtarna, fick fäste hos Salénrederierna och seglade till Amerika med Broströms tenderservice. Anders Krönlein lyckades också sälja sin starköl till Afrika där kapsylerna fick en minst sagt oväntad användning. Invånarna på Elfenbenskusten fattade tycke för de tre hjärtan som var tryckta på kapsylerna och sydde fast dem på sina kläder som lyckoknappar. Knapparna ansågs skydda bäraren från onda andar. Starkölsförsäljningen släpptes fri i Sverige 1955 och Tre Hjärtan Export blev snabbt ett av Systembolagets mest sålda starköl och förblev så en längre tid. Klassikern Tre Hjärtan Export finns fortfarande kvar idag med en förpackning som ligger nära originalet.

Innan det blev dags för nästa nästa framgång för bryggeriet i Halmstad lämnade Anders Krönlein över VD-posten till sonen Hans. Hans Krönlein har utbildat sig till diplomerad bryggmästare i Weihenstephan Tyskland och börjar på bryggeriet som bryggmästare 1952 för att överta direktörsposten 1961.

Nästa framgång för familjen Krönlein kom med mellanölsinförandet 1965, vilket gav hela branschen ett välbehövligt uppsving. Tre Hjärtan Mellanöl blev en stor försäljningsframgång. Strukturrationaliseringar sker inom hela bryggindustrin och påverkar även Halmstads två bryggerier. Den lokala konkurrenten, Östra Bryggeriet, köps upp av Krönleins 1979. Som en utvikning kan nämnas att Krönleins slutar tillverka sitt eget malt samma år.

Hans Krönlein styr företaget till 1991 och sönerna Carl och Tage Krönlein går in som VD respektive Vice VD 1992. Hans Krönlein kvarstår som Styrelseordförande. Innan han lämnade över till sönerna hände en sak som kom att bli som kronan på verket för en lång och framgångsrik bryggarkarriär. Hans Krönlein utvecklade ett öl som vann ÖL-VM i England 1990 i klassen "Lager". Ölet som hette Crocodile Export Lager blev även en framgång på den svenska marknaden. 1996 bestämde man sig för att byta namn från Appeltofftska Bryggeri till Krönleins bryggeri AB. På så vis så blev knytningen till familjen Krönlein och dess bryggartradition tydligare.

  Läs om Krönleins Bryggeri idag
 

  Krönleins Bryggeri
  Bayerskt öl
  Bryggeriet blir AB
  Pilsneröl
  Verksamheten flyttas
  Bryggeriindustrin
  Ny ägare
  Lyckoknappar
  Krönleins idag

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta