Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Vatten

VattenVatten är grundstommen i all öltillverkning och inget öl blir bättre än det vatten som används. Vattenkvalitén är alltså direkt avgörande för slutresultatet. Öl är en produkt som är mycket känslig för variationer av råvarorna. Även små förändringar av vattnet gör att ölet smakar annorlunda. Det kan ni själva märka om ni dricker ett licensbryggt öl. Det licensbryggda ölet smakar som regel annorlunda även om, förutom vattnet, jäst och övriga råvaror har varit de samma. Prova själva med t.ex. dansk öl, som är licensbryggd i Sverige, så märker ni snart skillnaden. Sedan om skillnaden är till det bättre eller sämre vill vi ha osagt, men skillnad är det.

Idag finns det dock nästan obegränsade möjligheter att manipulera med vattnet. Har vattnet en tveksam biologisk kvalitet filtreras det och behandlas så att det ändå går att brygga öl på det. I Sverige, där det mesta vattnet är mycket mjukt tillsätter de flesta bryggerierna kalciumsulfat (gips) eller kalciumklorid. På så vis utnyttjas råvarorna mer kostnadseffektivt. Ingreppet strider inte mot Reinheitsgebot, eftersom ämnena är naturliga och kan finnas i vattnet från början. Men samtidigt får ju reklamslogans om absolut "äkta källvatten" ett nästan löjligt skimmer över sig.

Vi på Krönleins Bryggeri tar allt vårt vatten från vår egen källa som befinner sig 40 meter under bryggeriet. Vattnet kan karaktäriseras som naturligt rent källvatten. Under sin väg genom jorden, har det berikats med små mängder mineralsalter i en hälsosam och välsmakande kombination. Med all rätt är vi stolta över vårt vatten.

  Läs om Malten
 

  Vatten
  Malt
  Humle
  Jäst
  Råfrukt

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta