Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Malt

MaltBasråvaran vid öltillverkning är malt. Malt är sk. "mältat korn" och tillverkas genom att korn, från sädesslaget korn, läggs i blöt tills det precis börjar gro. På ölspråk kallas det för stöpning och groning.

Sedan torkas det under uppvärmning, eller kölnas som det egentligen heter. Det torkade kornet har då förvandlats till malt. Vad som händer under mältningen är viktiga enzymer bildas som senare behövs i bryggprocessen.

Med råfrukt sker ingen mältning utan råfrukten är i omältat skick och saknar de flesta enzymerna. Som ni kanske vet så finns det olika sorters malt. De vanligaste är pilsnermalt, münchnermalt samt vetemalt för veteöl. Pilsnermalten, som är den dominerande malten, används till ljusa öltyper typ lageröl medan münchnermalt används i mörkare öltyper som Bayerskt öl.

Malten som Krönleins använder köps huvudsakligen från ett mälteri i Danmark som gör högklassig malt. Att danskarna lyckas göra bra malt visar sig också på exporten till vissa kunder i Tyskland som är erkänt kräsna.

  Läs om Humlen
 

  Vatten
  Malt
  Humle
  Jäst
  Råfrukt

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta