Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Reinheitsgebot

Att brygga ölen enligt Reinheitsgebot är strävan för oss på Krönleins. Vår egen variant kallas för Naturbryggt och följer Reinheitsgebot med enda tillägget av råfrukt i vissa ölsorter. Reinheitsgebot härstammar från Tyskland och är en lagstiftning om vilka ingredienser som bryggarna får använda. Ölets råvaror får endast vara malt, humle, jäst och vatten - varken mer eller mindre. Ölet kallas då Helmaltsöl. Lagen daterar sig från år 1516 och infördes av de bayerska dubbelregenterna Wilhelm IV och Ludwig X för att förbättra de bayerska bryggarnas rykte och öka försäljningen.

Råvarorna:
Vatten
Malt
Humle
Jäst
Råfrukt

Varför blev ölkvaliteten en statlig angelägenhet? Svaret var att den ökade försäljningen gav ökade skatteintäkter. Krigföring kostar som bekant pengar och bröderna var hårt skuldsatta efter sina många fälttåg. Krönleins brygger alla sina Helmaltsöl strikt efter Reinheitsgebot. Varför använder vi då Reinheitgebot som strävan för vår öltillverkning? Svaret är att de tyska renhetslagarna fungerar som en kvalitetsstämpel eftersom köparen vet att inga andra tillsatser finns i ölen. Att brygga ett gott öl enligt Reinheitsbegot är svårt och kräver en skicklig bryggmästare.

Hanteras inte ölen rätt kan en "pappighet" eller "brödighet" uppstå i smaken. Bismaken kan liknas vid att bita i en bit papper. Den enda lilla avvikelsen från Reinheitsgebot som vi gör är att i vissa ölsorter tillsätter vi en liten mängd majs eller socker. Denna tillsats påverkar inte kvaliteten negativt utan gör ölet mer lättdrucket. Majsen tillsätts av smakmässiga skäl och inte för att förbilliga produktionen. Ölet kallas då för Råfruktöl istället för Helmaltsöl. Att det går att brygga fina Råfruktöl bevisas inte minst av att vår Crocodile Export Lager vann Öl-VM 1990.

  Läs om Durchführungsbestimmungen
 

  Öltillverkning
  Reinheitsgebot
  Durchführungs...
  Bryggprocessen
  Kvalitetssäkran

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta