Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Hur man serverar öl av Lager- eller Pilsnertyp

Temperatur: 8 - 10 grader Celsius. Några grader varmare än kylskåpstemperatur. Är ölet för kallt dövar du smaklökarna och all smaken kommer inte fram. Var rädd om ölflaskan som ej får skakas innan man öppnar den. Se till att glaset är absolut rent och skölj det gärna med vatten innan du häller upp. Då får du lättare en fin skumkrona.

Hälla upp
Hälla uppSå till det stora ögonblicket! Öppna flaskan försiktigt utan att slita av kapsylen. Håll både glaset och flaskan nästan horisontellt och häll försiktigt mot kanten på glaset. Kolsyran stannar då kvar i ölen. Vissa förespråkar att man skall hälla upp med glaset stående, men vi tycker det är synd om för mycket kolsyra försvinner. Då smakar ölet avslaget och lagringen har mer eller mindre varit förgäves.

Res glaset
Res glasetNär du hällt i över halva flaskan. Res glaset och arbeta upp en fin skumkrona genom att hälla i stegvis på ca 10 cm höjd. Även om du är törstig så ta det lugnt - det betalar sig i en härlig skumkrona. Observera att hela ölen skall hällas i allt på en gång! Skumkronan skyddar faktiskt ölet från luftens syreattack och hjälper ölet att behålla sin fräschör så länge som möjligt.

Jobba upp skumkronan
Jobba upp skumkronanFå ut maximalt av din öl. Jobba upp en ordentlig skumkrona så att du frigör alla de komplexa smak- och doftaromerna. Men, som sagt, var också lite försiktig så att inte din öl blir för avslagen. Som engelsmännen säger: "Don't overdo it".Färdigt!
FärdigtÄntligen klart! Låt ölen sätta sig lite och ta in doften av skumkronan som nu har blivt ca två fingrar tjock. Provsmaka genom att dricka genom skummet. Låt ölet utforska hela gommen. Till skillnad från vinprovarna som spottar ut sin "Chateau" skall man svälja ölet vid en ölprovning. Annars får man inte hela smakupplevelsen som en god öl kan ge. Lycka till!

Skål!
 

  Ölskolan
  Servera öl
  Handskas med öl
  Weissbier
  Weissbierskola

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta