Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Hur du handskas med öl

Det finns ett par enkla men viktiga regler. Glöm aldrig att öl är en mycket känslig biologisk produkt. Det bör handskas mycket varsamt med för att bevara sin fräschör. Lagras eller serveras ölet på fel sätt tappar det sina kvaliteter. Vi tycker att det synd att riskera bryggmästarens hantverksskicklighet och flera månaders arbete som leder fram till ett gott öl. Vi tar hand om bryggningen och sedan får du ta över. Därför tänkte vi ge dig några grundläggande tips:

Lagring
UpphällningKort och gott: Kallt o Mörkt! Öl bör hållas borta från ljus och värmekällor. Dock måste vi varna för kylskåpslagring under 5 grader Celsius, vilket inte är ovanligt. Kolla med en termometer vilken temperatur din kyl håller. Svalen är ofta bäst. Flaskorna eller burkarna kan stå eller ligga, det spelar ingen roll så länge inte ölet innehåller sediment som t.ex. weissbierölet. Då skall det stå upp. Hur länge bör jag lagra ölet? Grundregeln är att ölet smakar bäst om det dricks så snart så möjligt efter tappningen. Bara vissa specialsorter vinner på att lagras. I så fall är det sannolikt angivet på flaskan. Bygg därför inte upp stora lager med öl utan köp och konsumera efterhand. De flesta pastöriserade ölsorter klarar sig dock utmärkt i minst 6 månader om de behandlas väl.

Serveringstemperatur
WillybechertypServeringstemperaturen är mycket viktig och ses tyvärr alltför ofta mellan fingrarna med. Varje ölsort har sin ideala serveringstemperatur då den smakar som bäst. Principen är all ju mer man kyler ölet desto mer döljer man smakämnena. En höjning av temperaturen fungerar tvärtom. Vill du kontrollera kvaliteten på ett öl så kan man dofta och smaka när det är ljummet. Då kommer eventuella felaktigheter fram tydligare. Ljusa ölsorter mår bra av att serveras mellan 8-10 grader Celsius medan mörkare sorter kommer till sin rätt vid 12-15 grader Celsius, beroende på färg och alkoholstyrka. I Sverige serveras fatölen tyvärr ofta för kallt.

Glas
är ett jättekapitel för sig. Till våra Lagers rekommenderar vi gärna ett glas av "Willybechertyp", som visas på bilden ovan. Det rymmer 50 cl och har den rätta karakteristiska utformningen med lätt inåtsvängd kant på toppen för att behålla mer av aromen och kolsyran.
 

  Ölskolan
  Servera öl
  Handskas med öl
  Weissbier
  Weissbierskola

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta