Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Weissbier

Vad är Weissbier?
König Ludwig WeissbierWeissbier eller Veteöl kan beskrivas som Bayerns flytande Guld. Ölsorten, som är överjäst och finns i många varianter, har speciellt starkt fäste i området runt München i Sydtyskland . Man tror visserligen att weissbier från början kommer från Böhmen i Tjeckien men idag är det Bayern som är centrum. Vad som skiljer en Weissbier från en "vanlig" öl är att Weissbier är tillverkat av malt huvudsakligen gjord av vete istället för av korn. Det ger en alldeles speciell frisk smak av fruktighet, hög kolsyrehalt och en vackert gyllengul färg. Beskan är låg. Titta hur man häller upp en Weissbier i vår ölskola. För den helt oinvigde kan en Weissbier smaka lite annorlunda - inte som t.ex. en lageröl. Ta det lugnt. Redan efter ett par gångers provsmakande lär man sig uppskatta denna öltyps fina pärlande friskhet och förföriska smak.

Som tidigare nämnts finns det olika sorters Weissbier och de vanligaste är:

Hefe Weissbier (Med jästfällning)
Kristall Weissbier (Filtrerad utan jästfällning)
Weissbier Dunkel (Mörk Weissbier)

Weissbier var innan 80-talet förknippat med pensionärer och ansågs som helt omodernt att dricka. Men öltypen har återtagit sin gamla populäritet med råge. Under 80-talet utvecklades den till en kult-öl som ansågs hälsosam och nyttig. Jästfällningen i flaskan gav ett naturligt proteinrikt öl som tilltalade den "gröna vågen" som en nyttigare och naturligare öl än lager-öl. Idag är det en "inne-dryck" som har en oerhörd populäritet som går långt utanför Bayerns gränser.

  Läs om König Ludwig Weissbier
 

  Ölskolan
  Servera öl
  Handskas med öl
  Weissbier
  Weissbierskola

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta