Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Filtrering och Tappning

SkiktfilterNu är det dags att gå ner i filterkällaren - för innan ölet tappas går det genom att par filtersteg. Avsikten med filtreringen är att klarifiera ölet, dvs göra det klart och fint, samt att öka hållbarheten på ölet. Man kan också säga att ölet får en renare smak. Att många mindre pubbryggerier hyllar det ofiltrerade ölet som mer naturligt beror nog mer på egna bristande filtreringsresurser än att filtreringen skulle göra ölet sämre.

TapphallenInnan det filtrerade ölet tappas pastöriseras det även för att döda eventuella mikrorganismer. På så vis får ölet en längre hållbarhet.

Nu är det dags för det nypastöriserade ölet att tappas på fat, burk eller flaska och vi går in i tapphallen. Konsten att brygga öl är tusentals år gammal men idén att tappa öl på flaska är ganska ny - bara ca 100 år gammal. Glas är på många sätt nära en idealförpackning, men även aluminiumburken fungerar mycket bra.

  Läs om Puben
 

  Bryggeritur
  Mäskning och Vörtkokning
  Jäskällaren
  Lagring
  Filtrering och Tappning
  Puben

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta